Skladacie telefóny stále nie sú tou najlepšou vecou

Obsah:

Skladacie telefóny stále nie sú tou najlepšou vecou
Skladacie telefóny stále nie sú tou najlepšou vecou
Anonim

Kľúčové poznatky

  • Prototyp skladacieho telefónu od Microsoftu unikol minulý týždeň na eBay.
  • Nikto nekupuje skladacie telefóny – stačí sa pozrieť okolo seba.
  • Je tu toľko technických problémov, že môže byť nemožné vyrobiť životaschopný skladací telefón.

Image
Image

Na eBay sa nedávno objavil prototyp lacnejšej plastovej verzie skladacieho Surface Duo 2 od Microsoftu. Je to zaujímavé ako artefakt, ale tiež vyvoláva otázku: čo sa deje so skladacími telefónmi?

Poobzerajte sa okolo seba, keď pôjdete nabudúce verejnou dopravou, a uvidíte, že väčšina ľudí je prilepená na telefónoch alebo počúvajú podcasty či hudbu – tiež zo svojich telefónov. Podivný človek použije na čítanie tablet, elektronickú čítačku alebo papierovú knihu, ale koľko skladacích telefónov vidíte? Takmer určite žiadny. Na papieri vyzerajú super, ale v skutočnom živote sú veľkým prepadákom.

„Existuje množstvo faktorov, ktoré naznačujú, že skladacie telefóny by mohli byť u spotrebiteľov obľúbené,“uviedol Oberon Copeland, technický spisovateľ, majiteľ a generálny riaditeľ webovej stránky Very Informed pre Lifewire prostredníctvom e-mailu. "Po prvé, ponúkajú veľkú všestrannosť, pretože používatelia si môžu vybrať medzi ich používaním ako štandardným telefónom alebo rozšírením obrazovky pre pohlcujúcejší zážitok z tabletu. Po druhé, majú tendenciu byť veľmi elegantné a ľahké, čo uľahčuje ich prenášanie." A po tretie, majú tendenciu byť veľmi drahé, čo by mohlo osloviť kupujúcich, ktorí sa chcú pochváliť svojim stavom najnovším a najlepším zariadením."

Pekné, ale nie dosť pekné

Skladací telefón vyzerá ako skvelý nápad. V podstate vám umožní vložiť do vrecka obrazovku veľkosti tabletu a táto obrazovka zostane chránená, keď je zložená. Môžete sledovať filmy, písať na jednej polovici a zároveň vidieť slová na druhej a tak ďalej.

Akonáhle sa však začnete zaoberať praktickými funkciami, príťažlivosť skladacích telefónov začne chradnúť. Najväčším problémom je cena. Všetky tieto veci spôsobujú, že smartfóny najvyššej triedy, ako napríklad iPhone Pro, vyzerajú lacno. Zaplatíte oveľa viac – dokonca aj chybný Samsung Galaxy Z Fold 2 môže stáť okolo 2 000 dolárov. Prečo sú také drahé? Po prvé, máte v podstate dva telefóny spojené pántom. A ten pánt musí byť úžasný, inak celá dohoda nefunguje.

Ponúkajú veľkú všestrannosť, pretože používatelia si môžu vybrať medzi ich používaním ako štandardným telefónom alebo rozšírením obrazovky pre pohlcujúcejší zážitok z tabletu.

Pri skorých skladacích telefónoch sa po prekvapivo krátkom čase vytvorili na obrazovke v oblasti pántu záhyby a dokonca aj dnes môžete skúmať problémy so skladacou obrazovkou a vidieť veľa správ o odlupovaní ochrannej vrstvy obrazovky. Je tiež možné použiť sklenené obrazovky, ale potom máte naozaj pocit, že máte dva telefóny prilepené k sebe.

„Samozrejme, že skladacie telefóny majú aj svoje nevýhody, ktoré by mohli obmedziť ich príťažlivosť. Jednou z nich je, že ich používanie jednou rukou môže byť náročné, pretože väčšia obrazovka môže sťažiť dosah na celú plochu Ďalšou je, že sú často dosť krehké a dokonca aj malé kvapky môžu spôsobiť veľké škody,“hovorí Copeland.

Je toho viac. Po zložení je balenie hrubé. Technicky je to vreckové, na rozdiel od malých tabletov, ale pravdepodobne by ste to nechceli robiť. A nakoniec, je ťažké pozrieť sa na telefón a skontrolovať upozornenia. Jednou odpoveďou je umiestniť zraniteľnú obrazovku zvonka. Druhým je pridanie ďalšej menšej obrazovky na zobrazenie informácií, kým sú hlavné obrazovky zatvorené, čo zvyšuje zložitosť a náklady.

Prečo sa obťažovať?

Ak sú také ťažké na výrobu, také drahé a plné kompromisov, prečo výrobcovia trvajú na ich výrobe?

Jedným dôvodom môže byť humbuk. Na trhu telefónov s Androidom „ja-too“sa každá nová funkcia alebo nápad rýchlo rozšíri do iných telefónov, čo je akási entropia inovácií. „Ak ho vyrobia všetci ostatní, potom by sme mali aj my,“môže ísť myšlienka.

V súčasnosti sú skladacie telefóny jedným z mála spôsobov, ako odlíšiť produkt od iPhonu. Apple žiadny nevyrába a ani nevykazuje žiadne známky toho. Neexistuje žiadny spôsob, ako by Apple dodal telefón s pokrčeným displejom alebo displejom, ktorý by sa mohol náhodne odlepiť, a kým sa tieto problémy nevyriešia, pravdepodobne nebude existovať ani skladací iPhone.

Tvorca aplikácií, odborník na videoFX a recenzent hardvéru Stu Maschwitz je priamejší:

„Skladacie telefóny sú hlúpe a nikdy ich nebudete mať, pokiaľ vašou úlohou nie je mať hlúpe telefóny,“hovorí Maschwitz na Twitteri.

V skutočnosti, vzhľadom na nevýhody pre používateľov aj výrobcov, je ťažké vidieť, že skladací telefón bude niekedy viac než len drahým špecializovaným produktom pre pár zarytých hlupákov. Ak by mohol byť tenší, robustnejší, ľahký a po rozložení by mal obrazovku rovnako dobrú ako obrazovka iPadu, a to všetko pri cene len o niečo viac ako bežný tablet, možno sa veci zmenia.

To sa však tak skoro nezdá pravdepodobné.

Odporúča: