Ako upraviť nastavenie rozlíšenia obrazovky v systéme Windows

Obsah:

Ako upraviť nastavenie rozlíšenia obrazovky v systéme Windows
Ako upraviť nastavenie rozlíšenia obrazovky v systéme Windows
Anonim

Úprava nastavenia rozlíšenia obrazovky v počítači rieši problémy s veľkosťou zobrazenia na monitoroch a iných výstupných zariadeniach, ako sú projektory.

Informácie v tomto článku sa týkajú Windows 10, 8.1, 7, Vista a XP.

Ako zmeniť nastavenia rozlíšenia obrazovky v systéme Windows

Potrebné kroky sú rýchle a jednoduché, existujú však rozdiely v závislosti od verzie systému Windows.

  1. Kliknite pravým tlačidlom myši na plochu a vyberte Nastavenia zobrazenia, Rozlíšenie obrazovky, Prispôsobiť, alebo Properties v závislosti od vašej verzie systému Windows.
  2. Vyhľadajte oblasť Rozlíšenie displeja, Rozlíšenie alebo Rozlíšenie obrazovky.

    Ak používate Vista, neuvidíte to, kým najprv nevyberiete Nastavenia displeja. V systéme XP otvorte kartu Settings.

    Image
    Image

    Ak sa na tejto obrazovke zobrazuje viac ako jeden monitor, môžete zmeniť rozlíšenie pre každý monitor jednotlivo. Stačí si vybrať ten, pre ktorý chcete upraviť nastavenie. Ak si nie ste istý, ktorý monitor je "1" alebo "2" alebo podobne, vyberte Identify, aby sa na každom monitore zobrazilo číslo.

  3. Vyberte iné nastavenie rozlíšenia. Vo väčšine prípadov je najlepšou voľbou 800 x 600 pixelov alebo 1024 x 768 pixelov, prípadne vyššia, ak používate 19-palcový resp. väčší monitor. „Najlepšie“nastavenie je vysoko subjektívne od vašich osobných preferencií a vášho vybavenia.

    Image
    Image
  4. Vyberte Použiť, OK alebo Uložiť zmeny (podľa toho, čo vidíte). Reštartovanie nie je potrebné.

Niektoré typy softvéru vyžadujú nastavenie rozlíšenia obrazovky na konkrétnu veľkosť. Ak sa pri otváraní určitých softvérových titulov vyskytnú chyby, vykonajte potrebné zmeny rozlíšenia obrazovky.

Ak nastavíte rozlíšenie obrazovky príliš vysoké, obrazovka pravdepodobne zhasne, čo znamená, že váš monitor nemá toto konkrétne rozlíšenie. Skúste iné nastavenie.

Monitor nepodporuje rozlíšenie obrazovky?

Rozlíšenie obrazovky je možné zmeniť na nastavenie, ktoré váš monitor nepodporuje. Ak sa to stane, obrazovka pravdepodobne stmavne a nebude vám nič zobrazovať, vrátane vašej myši.

Oprava je jednoduchá, stačí spustiť systém Windows v núdzovom režime a potom postupovať podľa vyššie uvedených pokynov. Tentoraz sa uistite, že ste znížili rozlíšenie na niečo, čo váš monitor pravdepodobne podporuje. Ak núdzový režim nefunguje, skúste vybrať možnosť Povoliť video s nízkym rozlíšením v ponuke Nastavenia spustenia (Windows 10 a 8) alebo v ponuke Rozšírené možnosti spustenia pre staršie verzie systému Windows. V systéme Windows XP sa nazýva Ponuka rozšírených možností systému Windows a možnosť výberu je Povoliť režim VGA

Ak máte ďalší monitor, môžete sa pripojiť k počítaču – ten, ktorý podporuje vyššie rozlíšenie – zmeniť rozlíšenie môže byť rýchlejšie, než spustiť systém Windows do núdzového režimu.

Odporúča: