Ako určiť verziu DirectX a model Shader

Obsah:

Ako určiť verziu DirectX a model Shader
Ako určiť verziu DirectX a model Shader
Anonim

Microsoft DirectX je sada rozhraní API na programovanie videohier v operačných systémoch Microsoft – Windows a Xbox. Bol predstavený v roku 1995, krátko po vydaní Windows 95, odvtedy je súčasťou každej verzie Windowsu od Windowsu 98.

S vydaním DirectX 12 v roku 2015 spoločnosť Microsoft predstavila niekoľko nových programovacích funkcií, ako sú nízkoúrovňové rozhrania API, ktoré vývojárom umožňujú väčšiu kontrolu nad tým, aké príkazy sa odosielajú do jednotky grafického spracovania.

Od vydania DirectX 8.0 grafické karty používajú pokyny nazývané Shader Models na interpretáciu pokynov o vykresľovaní grafiky odosielanej z CPU do grafickej karty. Tieto verzie shaderov sú však prepojené s verziou DirectX, ktorú máte nainštalovanú v počítači a ktorá je následne prepojená s vašou grafickou kartou.

Ako určiť verziu DirectX

Jednoduchá diagnostická pomôcka predstavuje verziu DirectX.

  1. Stlačte Win+R a do poľa napíšte dxdiag a potom stlačte Enter na svojom klávesnicu na spustenie príkazu.
  2. Na karte System, uvedenej pod nadpisom Informácie o systéme, nástroj vráti vašu aktuálnu verziu DirectX.

    Image
    Image
  3. Priraďte svoju verziu DirectX k verzii Shader uvedenej nižšie.

Po zistení verzie DirectX spustenej na vašom počítači môžete pomocou tabuľky nižšie určiť, ktorá verzia modelu Shader je podporovaná.

Verzie modelu DirectX a Shader

Diagnostický nástroj nezdieľa verziu modelu Shader. Vaša verzia DirectX určuje verziu vášho Shader Modelu takto:

  • DirectX 8.0 – Shader Model 1.0 a 1.1
  • DirectX 8.0a – Shader Model 1.3
  • DirectX 8.1 – Shader Model 1.4
  • DirectX 9.0 – Shader Model 2.0
  • DirectX 9.0a – Shader Model 2.0a
  • DirectX 9.0b – Shader Model 2.0b
  • DirectX 9.0c – Shader Model 3.0
  • DirectX 10.0 – Shader Model 4.0
  • DirectX 10.1 – Shader Model 4.1
  • DirectX 11.0† – Shader Model 5.0
  • DirectX 11.1† – Shader Model 5.0
  • DirectX 11.2‡ – Shader Model 5.0
  • DirectX 12 – Shader Model 5.1

Podpora pre Shader Models začala s DirectX 8.0. Windows XP nepodporuje DirectX 10.0 a vyšší a Windows Vista a Windows 7 (pred Service Pack 1) nepodporujú DirectX 11.0 alebo vyšší. Vista však podporuje DirextX 11.0 po aktualizácii platformy. Windows 7 SP1 podporuje verziu 11.1, ale nie verziu 11.2 alebo novšiu. Viac sa dozviete v našom sprievodcovi stiahnutím a inštaláciou DirectX.

DirectX 12 je k dispozícii iba pre Windows 10 a Xbox One.

Aké hry podporujú DirectX 12?

Väčšina počítačových hier vyvinutých pred vydaním DirectX 12 bola s najväčšou pravdepodobnosťou vyvinutá pomocou staršej verzie DirectX. Tieto hry sú kompatibilné na počítačoch s nainštalovaným rozhraním DirectX 12 z dôvodu ich spätnej kompatibility.

Ak náhodou vaša hra nie je kompatibilná s novou verziou DirectX – hlavne hry bežiace na DirectX 9 alebo staršej verzii – Microsoft poskytuje rozhranie DirectX End-User Runtime, ktoré opravuje mnohé chyby runtime s knižnicami DLL nainštalovanými zo starších verzií DirectX.

Ako nainštalovať najnovšiu verziu DirectX?

Inštalácia najnovšej verzie DirectX je potrebná len vtedy, keď sa pokúšate hrať hru, ktorá bola vyvinutá s touto najnovšou verziou. Spoločnosť Microsoft ponúka aktualizácie prostredníctvom štandardnej služby Windows Update a prostredníctvom manuálneho sťahovania a inštalácie. Od vydania DirectX 11.2 pre Windows 8.1 však DirectX 11.2 už nie je k dispozícii ako samostatné prevzatie a je potrebné ho stiahnuť prostredníctvom služby Windows Update.

Okrem služby Windows Update väčšina hier pri inštalácii skontroluje váš systém, aby zistila, či spĺňate požiadavky DirectX. Ak nie, pred inštaláciou hry sa zobrazí výzva na stiahnutie a inštaláciu.

Odporúča: