Modely iPhone 13 môžu mať stabilizáciu obrazu v tele

Obsah:

Modely iPhone 13 môžu mať stabilizáciu obrazu v tele
Modely iPhone 13 môžu mať stabilizáciu obrazu v tele
Anonim

Kľúčové poznatky

  • Celá zostava iPhone 13 dostane stabilizovaný senzor ako iPhone 12 Pro Max.
  • Stabilizácia snímača je rýchlejšia a efektívnejšia ako stabilizácia objektívu.
  • Stabilizované fotky nie sú len na použitie pri slabom osvetlení.
Image
Image

Apple môže pridať stabilizáciu obrazu s posunom snímača do celého radu iPhone 13, uvádza MacRumors s odvolaním sa na správu taiwanskej publikácie DigiTimes. Dnes má túto funkciu iba obrovský iPhone 12 Pro Mac.

Stabilizácia posunom senzora, známa ako stabilizácia obrazu v tele (IBIS), pohybuje senzorom fotoaparátu, aby kompenzovala vaše vratké ruky pri fotografovaní. Umožňuje snímať fotografie, ktoré sú ostrejšie aj pri veľmi slabom osvetlení. A môže byť v každom iPhone 13.

„Vo všeobecnosti lepšia stabilizácia vo fotoaparátoch poskytne ostrejšie snímky pri nižších rýchlostiach uzávierky,“povedal pre Lifewire prostredníctvom Twitteru fotograf Nathan Hill, „keďže pomáha kompenzovať drobné pohyby počas snímania, ktoré by zvyčajne spôsobili rozmazanie.. Zvyčajne to znamená vylepšené obrázky pri slabom osvetlení na fotoaparátoch telefónov."

Anti-kolísanie

Existujú dva druhy stabilizácie obrazu. Jeden hýbe samotným objektívom, druhý hýbe snímačom. Oba druhy majú svoje výhody. Na fotoaparáte s vymeniteľnými objektívmi možno stabilizáciu v objektíve prispôsobiť konkrétnemu objektívu.

Nakoniec, fotoaparáty telefónov sú už dosť dobré pre väčšinu ľudí. Už sú lepšie ako vreckové filmy a digitálne fotoaparáty, ktoré sme všetci používali.

Iphone takúto požiadavku nemá, a preto je IBIS lepšou stávkou. In-body, čiže stabilizácia snímača, musí pohnúť iba malým snímačom namiesto ťažkého objektívu. Vzhľadom na to, že kompenzuje drobné, rýchle pohyby, rozdiely v hybnosti môžu byť značné.

Akokoľvek veci stabilizujete, výsledok je rovnaký. Fotoaparát môžete držať v ruke pri dlhších expozíciách bez toho, aby vaše roztrasené ruky spôsobovali rozmazanie pohybu. Toto je najužitočnejšie v noci alebo v interiéri, kde je nízka úroveň osvetlenia.

Ak chcete zachytiť viac svetla, fotoaparát otvorí uzávierku na dlhší čas. Ak sa pohnete, keď je otvorený, obraz sa zvyčajne rozmaže. Stabilizácia kompenzuje vaše drobné pohyby a pohyb snímača alebo objektívu opačným smerom, aby ste ich zrušili.

Nielen slabé osvetlenie

Stabilizácia nie je vhodná len pre zábery pri slabom osvetlení. Môžete tiež použiť nižšiu rýchlosť uzávierky pre špeciálne efekty pri bežnom svetle. Klišé je tu obraz pohybujúcej sa vody, rýchlo tečúcej rieky alebo vodopádu. Na rozmazanie vody môžete použiť dlhšiu rýchlosť uzávierky.

Image
Image

Zvyčajne musíte použiť statív, aby zvyšok obrazu zostal ostrý, ale vďaka stabilizácii obrazu môžete takéto zábery držať v ruke.

Ďalším pekným príkladom je portrét nasnímaný na rušnej ulici. Okolitým ľuďom môžete povoliť rozmazanie, zatiaľ čo váš nepohybujúci sa objekt zostane ostrý. Toto môže vyzerať skvele.

Image
Image

Počítačové fotoaparáty

Iphone a iné smartfóny majú oproti bežným fotoaparátom obrovskú výhodu, pretože majú zabudované výkonné počítače. Špičkové bezzrkadlové fotoaparáty majú na palube veľa počítačového výkonu, ale ide o špecializovaný hardvér na spracovanie obrazu.

Telefóny sú počítače na všeobecné použitie a samozrejme môžu spúšťať aplikácie, ktoré využívajú ich hardvér.

Práve táto úzka integrácia hardvéru a softvéru umožňuje funkcie ako nočný režim, stabilizácia videa, HDR a režimy na výšku. V súčasnosti majú účelové fotoaparáty stále výhody – ergonomickejší dizajn, väčšie snímače a lepšie, vymeniteľné šošovky – tieto rozdiely však výrobcovia smartfónov neustále narúšajú.

A nakoniec, fotoaparáty telefónov sú už dosť dobré pre väčšinu ľudí. Už sú lepšie ako vreckové filmy a digitálne fotoaparáty, ktoré sme všetci používali.

Odporúča: