Ako často by ste mali defragmentovať svoj počítač?

Obsah:

Ako často by ste mali defragmentovať svoj počítač?
Ako často by ste mali defragmentovať svoj počítač?
Anonim

Keď používate počítač, vidíte každý súbor ako jedinú jednotku informácií, ale váš počítač s ním takto zaobchádza. Každý súbor je vlastne amalgámom segmentov, ktoré počítač na požiadanie poskladá.

Proces obnovy segmentov súborov do centralizovanejšieho stavu sa nazýva defragmentácia a je to niečo, čo môžete a mali by ste pravidelne vykonávať na svojom počítači. Otázka pre mnohých ľudí je „Ako často?“

Informácie v tomto článku platia pre Windows 10, Windows 8 a Windows 7.

Prečo by ste mali defragmentovať počítač

Počas používania počítača sú časti súborov roztrúsené po vašom pevnom disku. Keď sa roztrúsenie rozšíri, vášmu počítaču trvá dlhšie, kým uchopí tie správne časti, aby poskladal vaše súbory. Tento proces spomaľuje odozvu vášho systému. To môže viesť k chybám programu. Bežná chyba vo Photoshope – chyba Scratch Disk Full – sa dá opraviť jednoduchou defragmentáciou.

Image
Image

Výraz „defragmentovať“sa často skracuje na „defragmentovať“.

Defragmentujte aspoň raz za mesiac

Ak ste bežný používateľ (to znamená, že počítač používate na občasné prehliadanie webu, e-maily, hry a podobne), defragmentácia raz za mesiac by mala byť v poriadku. Ak ste náročný používateľ, čo znamená, že počítač používate osem hodín denne na prácu, mali by ste to robiť častejšie, približne raz za dva týždne. Tiež, ak váš počítač beží pomaly, zvážte defragmentáciu, pretože fragmentácia môže byť príčinou pomalšej prevádzky.

Vo všeobecnosti platí, že vždy, keď je váš disk fragmentovaný na viac ako 10 percent, mali by ste ho defragmentovať.

V systéme Windows 10, Windows 8 a Windows 7 môžete naplánovať defragmentáciu tak často, ako je to potrebné. Pozrite sa do programu defragmentácie pracovnej plochy a zistite, ako a kedy je naplánované spustenie, a potom sa podľa toho upravte.

Defragmentácia a disky SSD

Zatiaľ čo defragmentácia pomáha udržiavať pevný disk v špičkovom stave, nepomáha pevným diskom (SSD). Dobrou správou je, že ak máte Windows 10, Windows 8 alebo Windows 7, operačný systém dokáže identifikovať, kedy máte SSD, a nespustí tradičnú defragmentáciu. Namiesto toho môže spustiť niečo, čo sa nazýva „optimalizácia“na zlepšenie výkonu SSD.

Odporúča: