Možnosti obnovenia systému (čo to je a ako to používať)

Obsah:

Možnosti obnovenia systému (čo to je a ako to používať)
Možnosti obnovenia systému (čo to je a ako to používať)
Anonim

Ponuka Možnosti obnovenia systému je skupina nástrojov na opravu, obnovu a diagnostiku systému Windows.

Nazýva sa aj Windows Recovery Environment alebo skrátene WinRE.

V systéme Windows 8 bola táto ponuka nahradená rozšírenými možnosťami spustenia.

Na čo slúži ponuka možností obnovenia systému?

Nástroje dostupné v ponuke Možnosti obnovenia systému možno použiť na opravu súborov systému Windows, obnovenie dôležitých nastavení na predchádzajúce hodnoty, testovanie pamäte počítača a mnoho ďalšieho.

Image
Image

Dostupnosť ponuky možností obnovenia systému

Ponuka Možnosti obnovenia systému je dostupná vo Windows 7, Windows Vista a v niektorých serverových operačných systémoch Windows.

V systéme Windows 8 bola nahradená centralizovanejšou ponukou s názvom Rozšírené možnosti spustenia.

Zatiaľ čo systém Windows XP nemá žiadnu ponuku Možnosti obnovenia systému, Opravná inštalácia a Konzola na obnovenie, ktoré sú dostupné pri zavádzaní z inštalačného CD systému Windows XP, sú podobné ako Oprava spustenia a Príkazový riadok. Program Windows Memory Diagnostic je tiež možné stiahnuť a používať nezávisle na počítači s akýmkoľvek operačným systémom.

Ako získať prístup k ponuke možností obnovenia systému

Táto ponuka je dostupná na pevnom disku počítača aj na inštalačnom disku Windows, takže k nej možno pristupovať tromi rôznymi spôsobmi:

  • Najjednoduchšie je to cez možnosť Opraviť počítač v ponuke Rozšírené možnosti spustenia.
  • Ak z nejakého dôvodu nemôžete získať prístup k tejto ponuke alebo možnosť Opraviť počítač nie je k dispozícii (ako v niektorých inštaláciách systému Windows Vista), môžete tiež získať prístup k možnostiam obnovenia systému z inštalačného disku systému Windows.
  • Nakoniec, ak žiadna z vyššie uvedených metód nefunguje, môžete vytvoriť disk na opravu systému na počítači priateľa a potom ho spustiť pomocou tohto disku na opravu systému vo svojom počítači. Bohužiaľ to funguje iba vtedy, ak oba počítače používajú Windows 7.

Ako používať ponuku

Ponuka Možnosti obnovenia systému je len ponuka, takže v skutočnosti nerobí nič okrem možností ponuky, na ktorú môžete kliknúť a spustiť konkrétny nástroj. Tento nástroj sa spustí výberom jedného z dostupných nástrojov v ponuke.

Inými slovami, použitie možností obnovenia systému znamená použitie jedného z nástrojov na obnovenie dostupných v ponuke.

Možnosti obnovenia systému

Nižšie sú popisy a odkazy na podrobnejšie informácie o piatich nástrojoch na obnovenie, ktoré nájdete v ponuke v systéme Windows 7 a Windows Vista:

Zoznam nástrojov v možnostiach obnovenia systému
Tool Popis
Oprava spustenia

Startup Repair sa spustí, uhádli ste, nástroj Startup Repair, ktorý dokáže automaticky vyriešiť mnohé problémy, ktoré bránia správnemu spusteniu systému Windows.

Pozrite sa, ako vykonám opravu pri spustení? pre úplný návod.

Oprava spustenia je jedným z najcennejších nástrojov na obnovenie systému dostupných v ponuke Možnosti obnovenia systému.

Obnovenie systému

Voľba Obnovenie systému spustí Obnovovanie systému, rovnaký nástroj, aký ste už mohli používať v systéme Windows.

Samozrejme, výhodou dostupnosti nástroja Obnovovanie systému z tejto ponuky je, že ho môžete spustiť aj mimo systému Windows, čo je užitočná funkcia, ak nemôžete spustiť systém Windows.

Obnova obrazu systému

System Image Recovery je nástroj, ktorý môžete použiť na obnovenie predtým vytvorenej úplnej zálohy vášho pevného disku do počítača.

Je to dobrá možnosť obnovenia, ak všetko zlyhá, samozrejme za predpokladu, že ste boli proaktívni a vytvorili ste obraz systému v určitom okamihu, keď váš počítač fungoval správne.

V systéme Windows Vista sa označuje ako Windows Complete PC Restore.

Diagnostika pamäte Windows

Windows Memory Diagnostic (WMD) je program na testovanie pamäte vytvorený spoločnosťou Microsoft. Keďže problémy s hardvérom pamäte môžu spôsobiť najrôznejšie problémy so systémom Windows, je veľmi užitočné mať k dispozícii prostriedky na testovanie pamäte RAM z ponuky Možnosti obnovenia systému.

Nedá sa spustiť priamo z ponuky. Keď vyberiete možnosť Windows Memory Diagnostic, máte na výber, či chcete okamžite reštartovať počítač a potom spustiť test pamäte automaticky, alebo nechať test spustiť automaticky pri každom ďalšom reštartovaní počítača.

Príkazový riadok

Príkazový riadok dostupný z ponuky Možnosti obnovenia systému je v podstate ten istý príkazový riadok, ktorý ste možno použili v systéme Windows.

Väčšina príkazov dostupných v systéme Windows je dostupná aj z tohto príkazového riadka.

Možnosti obnovenia systému a písmená disku

Písmeno disku, na ktorom sa zdá, že je nainštalovaný systém Windows, v Možnostiach obnovenia systému nemusí byť vždy to, ktoré poznáte.

Napríklad disk, na ktorom je nainštalovaný Windows, môže byť označený ako C: v systéme Windows, ale D: pri použití nástrojov na obnovenie v Možnostiach obnovenia systému. Toto je obzvlášť cenná informácia, ak pracujete v príkazovom riadku.

Image
Image

Ako v príklade snímky obrazovky vyššie, namiesto toho, aby ste mohli vykonať jednoduchý príkaz dir c: na zoznam súborov a priečinkov na primárnom pevnom disku, možno budete musieť nahradiť "c" v príkaze dir s iným písmenom (napr.napr. dir d:), aby ste videli správne údaje.

Možnosti obnovenia systému oznámia disk, na ktorom je nainštalovaný systém Windows, v podnadpise Vyberte nástroj na obnovenie v hlavnej ponuke Možnosti obnovenia systému. Môže to byť napríklad Operačný systém: Windows 7 na (D:) lokálnom disku.

Odporúča: