Prečo spoločnosť Apple blokuje aplikácie s bočným nahrávaním na M1

Obsah:

Prečo spoločnosť Apple blokuje aplikácie s bočným nahrávaním na M1
Prečo spoločnosť Apple blokuje aplikácie s bočným nahrávaním na M1
Anonim

Kľúčové poznatky

  • Apple zatvoril medzeru, ktorá používateľom umožňuje bočné načítanie aplikácií pre iOS do ich počítačov M1 Mac.
  • Blok je implementovaný na serveroch spoločnosti Apple.
  • Zablokuje to nové inštalácie a zastaví spustenie už nainštalovaných aplikácií.
Image
Image

Spoločnosť Apple ukončila možnosť ručnej inštalácie aplikácií pre iOS do vášho M1 Mac. Ak teraz vývojár povie nie, potom to naozaj znamená nie, ale môže to mať dobrý dôvod.

Na počítačoch Mac M1 možno spustiť akúkoľvek aplikáciu pre iPhone alebo iPad – stačí si ju nainštalovať z obchodu Mac App Store. Háčik je v tom, že vývojár sa môže odhlásiť a urobiť svoju aplikáciu nedostupnou.

Doteraz ste mohli tento limit obísť pomocou nástrojov tretích strán na stiahnutie legitímne zakúpených aplikácií. Teraz Apple túto medzeru uzavrel. Je to dobré alebo zlé?

„Toto je presne ten druh autoritárskeho správania od Apple, ktoré ma štve,“píše blogger hudobných aplikácií Tim Webb. „Ich filozofia [sic] Walled Garden sa cíti skôr ako väzenie pre spotrebiteľov a ich práva. Rozčuľuje ma myšlienka, že používatelia sú obmedzení v tom, ako môžu používať svoje legálne zakúpené aplikácie.“

Mnoho vývojárov teraz po určitom období testovania a odstraňovania chýb umožňuje používať svoje aplikácie pre iOS na Macu.

Strana servera

Predvolene je každá aplikácia z obchodu iOS App Store dostupná aj pre počítače Apple Silicon Mac. Aplikácie zakúpené v minulosti je možné stiahnuť a kúpiť si čokoľvek iné. Pokiaľ sa vývojár neodhlási.

Na zablokovanie aplikácie pre iPhone alebo iPad z obchodu Mac App Store existuje veľa dobrých dôvodov. Môže byť netestovaný na hardvéri M1 Mac. Vývojár už môže vytvoriť natívnu verziu aplikácie pre Mac. Alebo možno ide o peniaze. Aplikácie pre Mac zvyčajne stoja viac ako ich ekvivalenty pre iOS.

Vyskytla sa však medzera. Pomocou nástroja na zálohovanie a správu iMazing od tretej strany si používatelia mohli stiahnuť balík aplikácií IPA akejkoľvek zakúpenej aplikácie. Potom ste ho jednoducho pretiahli do priečinka aplikácií a fungovalo by to.

Teraz spoločnosť Apple blokuje tento trik na úrovni servera, čo znamená, že sa nespustí žiadna z týchto aplikácií načítaných z boku. Práve teraz sa blokovanie spoločnosti Apple postupne zavádza a vyraďuje. YouTuber David Harry demonštruje, že dokonca aj predtým nainštalované aplikácie sa nespúšťajú, zatiaľ čo 9to5 Mac uvádza, že od utorka môžete opäť načítať a spúšťať aplikácie, ale dodal: „Neočakávame, že to bude trvať dlho.“

Ochrana súkromia vs. povolenie

Používatelia počítačov Mac nie sú spokojní. Aj keď nemáte skutočné právo inštalovať aplikácie, ktoré neboli vytvorené pre Mac, pocit nároku núti ľudí myslieť si, že ak si za to zaplatili, môžu si robiť, čo chcú.

Na druhej strane vývojári aplikácií nedokázali zastaviť používanie svojich aplikácií na úplne novej platforme, aj keď to výslovne zakázali.

„Ak ste vyvinuli aplikáciu, ktorá buď nefungovala dobre, alebo o ktorej ste si neboli istí, že bude dobre fungovať v systéme MacOS, chceli by ste ju tam dať, aby s ňou ľudia mali zlé skúsenosti?“odpovedal užívateľ fóra AudioBus Wim na vlákno, ktoré založil Lifewire.

Apple teda urobil správnu vec, pokiaľ ide o presadzovanie vlastných pravidiel. Ale keď to robíte na strane servera, máte pocit, že sa ponára do počítačov používateľov a vypína veci.

Image
Image

Pravda je oveľa menej pochybná-toto vyzerá skôr, ako keby Apple napravil prehliadnutie-ale aby sme boli spravodliví k tým, ktorí majú viac konšpirácie, nevyzerá to dobre, ak sa neobťažujete overiť si fakty.

Je tu však nádej. Mnoho vývojárov teraz po určitom období testovania a odstraňovania chýb umožňuje používať svoje aplikácie pre iOS na Macu. Jedným z nich je úžasný syntetizátor Model 15 od spoločnosti Moog a určite budú nasledovať mnohé ďalšie.

Odporúča: