Komponent alebo koaxiálny kábel: Vytvárajte lepšie audio do auta

Obsah:

Komponent alebo koaxiálny kábel: Vytvárajte lepšie audio do auta
Komponent alebo koaxiálny kábel: Vytvárajte lepšie audio do auta
Anonim

Koaxiálne a komponentné sú dve kategórie reproduktorov, ktoré možno použiť na zostavenie alebo modernizáciu zvukového systému vášho auta. Najbežnejším typom je koaxiálny reproduktor, známy aj ako „plný rozsah“. Nachádza sa prakticky v každom autorádiu OEM, ktorý zíde z montážnej linky. Tieto reproduktory obsahujú viac ako jeden budič, čo im umožňuje reprodukovať rad zvukových frekvencií.

Komponentné reproduktory sú menej bežné, ale audiofili sa na ne zvyčajne spoliehajú pri budovaní výkonných audiosystémov do auta. Tieto reproduktory sa skladajú z jedného meniča, takže sú navrhnuté tak, aby produkovali iba vysoké, stredné alebo nízke tóny.

Image
Image

Čo sú komponentné reproduktory?

Rozsah ľudského sluchu je približne 20 až 20 000 Hz a toto spektrum je vo všeobecnosti rozdelené do niekoľkých kategórií, pokiaľ ide o technológiu reproduktorov.

Komponentné reproduktory ovládajú jednu časť alebo komponent tohto rozsahu. Najvyššie frekvencie vytvárajú výškové reproduktory, najnižšie basové reproduktory a medzi tieto extrémy zapadajú stredotónové reproduktory. Keďže každý komponentný reproduktor obsahuje iba jeden kužeľ a jeden menič, zapadajú presne do týchto kategórií.

Tweeters

Tieto reproduktory pokrývajú hornú časť zvukového spektra od približne 2 000 do 20 000 Hz. Veľká pozornosť sa venuje basom, no pri vypĺňaní zvukovej kulisy často hrajú dôležitú úlohu kvalitné výškové reproduktory. Tieto reproduktory sú pomenované po vysokom tweetovaní vtákov.

Stredná kategória

Stredný rozsah počuteľného spektra pozostáva zo zvukov, ktoré spadajú medzi 300 a 5 000 Hz, takže medzi stredovými reproduktormi a výškovými reproduktormi je určité prekrytie.

Woofery

Hlboké basy, ktoré spadajú do rozsahu približne 40 až 1 000 Hz, sú riešené basovými reproduktormi. Medzi woofermi a stredotónovými reproduktormi sa tiež do istej miery prekrýva, ale stredné pásma zvyčajne nie sú schopné produkovať psie woofy, ktoré dávajú wooferom ich meno.

Existuje aj niekoľko špeciálnych komponentných reproduktorov, ktoré poskytujú extra vernosť v extrémoch zvukového spektra.

Super Tweeters

Tieto reproduktory sú niekedy schopné produkovať ultrazvukové frekvencie, ktoré sú mimo normálneho rozsahu ľudského sluchu, a ich spodné konce sú výrazne vyššie ako 2 000 Hz, ktoré zvládajú bežné výškové reproduktory. To umožňuje super výškovým reproduktorom produkovať zvuky s vyššou frekvenciou bez akéhokoľvek skreslenia.

Subwoofery

Podobne ako super výškové reproduktory, aj subwoofery sú navrhnuté tak, aby poskytovali zvuk vyššej kvality na jednom extrémnom konci zvukového spektra. Subwoofery spotrebiteľskej triedy zvyčajne fungujú v rozsahu od 20 do 200 Hz, ale profesionálne zvukové zariadenia môžu byť obmedzené na frekvencie, ktoré sú nižšie ako 80 Hz.

Čo sú koaxiálne reproduktory?

Koaxiálne reproduktory sa často nazývajú „full-range“reproduktory, pretože reprodukujú väčší rozsah zvukových frekvencií z jednej jednotky. Tieto reproduktory obsahujú rovnaké typy meničov, aké sa nachádzajú v komponentných reproduktoroch, no sú kombinované, aby ušetrili peniaze a priestor. Najbežnejšou konfiguráciou je basový reproduktor s výškovým reproduktorom namontovaným na vrchu, ale existujú aj 3-pásmové koaxiálne reproduktory, ktoré obsahujú basový reproduktor, stredový reproduktor a výškový reproduktor.

Koaxiálne reproduktory do auta boli predstavené na začiatku 70. rokov 20. storočia a väčšina OEM audiosystémov do auta teraz využíva reproduktory s plným rozsahom, pretože dizajn audiosystému OEM zvyčajne uprednostňuje cenu pred kvalitou. Tieto reproduktory sú dostupné aj od dodávateľov audiosystému do auta a výmena továrenských reproduktorov do auta za vysokokvalitné náhradné diely je zvyčajne cenovo najefektívnejšia dostupná aktualizácia audiosystému do auta.

Ktoré sú v autách lepšie?

Komponentné aj koaxiálne reproduktory majú výhody aj nevýhody, takže neexistuje jednoduchá odpoveď na otázku, čo je lepšie. Niektoré zo silných stránok, ktoré ponúka každá možnosť, zahŕňajú:

Celorozsahové koaxiálne reproduktory

  • Menej drahé.
  • Priamy fit.
  • Nepotrebujem kríženia.

Coaxial

  • Vynikajúca kvalita zvuku.
  • Viac prispôsobenia.

Komponentné reproduktory sú z hľadiska kvality zvuku lepšie, ale reproduktory s plným rozsahom sú lacnejšie a ľahšie sa inštalujú. Keďže väčšina systémov OEM používa reproduktory s plným rozsahom, inovácia je zvyčajne otázkou nasadenia nových reproduktorov.

Ak je prvoradým záujmom rozpočet alebo jednoduchosť inštalácie, najlepšou voľbou budú reproduktory s plným rozsahom. Vysokokvalitné reproduktory s plným rozsahom sa nemusia vyrovnať komponentným reproduktorom alebo ich poraziť, ale stále môžu poskytnúť dobrý zážitok z počúvania.

Komponentné reproduktory však poskytujú väčšiu možnosť prispôsobenia. Okrem lepšej kvality zvuku je možné komponentné reproduktory individuálne umiestniť tak, aby vytvorili ideálnu zvukovú kulisu pre konkrétne vozidlo. Ak je kvalita zvuku dôležitejšia ako rozpočet alebo čas, komponentné reproduktory sú správna cesta.

Odporúča: