Ako nájsť bezpečnostný identifikátor používateľa (SID) v systéme Windows

Obsah:

Ako nájsť bezpečnostný identifikátor používateľa (SID) v systéme Windows
Ako nájsť bezpečnostný identifikátor používateľa (SID) v systéme Windows
Anonim

Čo by ste mali vedieť

  • V príkazovom riadku napíšte wmic useraccount get name, sid a stlačte Enter.
  • SID používateľa môžete určiť aj tak, že si prezriete hodnoty ProfileImagePath v každom S-1-5-21 s predponou SID uvedenom pod:
  • HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList

Bežným dôvodom, prečo možno budete chcieť nájsť identifikátor zabezpečenia (SID) pre používateľské konto v systéme Windows, je určiť, ktorý kľúč v časti HKEY_USERS v registri systému Windows chcete vyhľadať údaje registra špecifické pre používateľa. Priraďovanie identifikátorov SID k používateľským menám je jednoduché pomocou príkazu wmic – dostupného z príkazového riadka vo väčšine verzií systému Windows.

Ako nájsť SID používateľa pomocou WMIC

Ak chcete zobraziť tabuľku používateľských mien a ich zodpovedajúcich SID, postupujte podľa týchto jednoduchých krokov. Nájdenie SID používateľa v systéme Windows cez WMIC bude pravdepodobne trvať len minútu, možno menej:

Pozrite si Ako nájsť SID používateľa v registri nižšie na stránke, kde nájdete pokyny na priradenie používateľského mena k SID prostredníctvom informácií v registri Windows, čo je alternatívna metóda k používaniu WMIC. Príkaz wmic pred systémom Windows XP neexistoval, takže v starších verziách systému Windows budete musieť použiť metódu registra.

  1. Otvorte Windows Terminal (Windows 11) alebo otvorte príkazový riadok v starších verziách Windowsu. Ak používate klávesnicu a myš v systéme Windows 11/10/8, najrýchlejší spôsob je cez ponuku Power User Menu, ktorá je dostupná pomocou skratky WIN+X.

    Ak tam nevidíte príkazový riadok, napíšte cmd do vyhľadávacieho panela v ponuke Štart a vyberte Príkazový riadok keď to uvidíš.

    Na to, aby to fungovalo, nemusíte otvárať zvýšený príkazový riadok. Niektoré príkazy systému Windows to vyžadujú, ale v príklade príkazu WMIC nižšie môžete otvoriť bežný príkazový riadok, ktorý nie je určený na správu.

  2. Napíšte nasledujúci príkaz do príkazového riadka presne tak, ako je to zobrazené tu, vrátane medzier alebo ich nedostatku:

    
    

    wmic useraccount získať meno, sid

    …a potom stlačte Enter.

    Image
    Image

    Ak poznáte používateľské meno a chcete získať iba SID tohto používateľa, zadajte tento príkaz, ale nahraďte používateľa USER menom používateľa (ponechajte úvodzovky):

    
    

    wmic useraccount kde name="USER" get sid

    Image
    Image

    Ak sa zobrazí chyba, že príkaz wmic nebol rozpoznaný, zmeňte pracovný adresár na C:\Windows\System32\wbem\ a skúste to znova. Môžete to urobiť pomocou príkazu cd (zmena adresára).

  3. V príkazovom riadku by sa mala zobraziť tabuľka. Toto je zoznam každého používateľského účtu v systéme Windows, zoradený podľa používateľského mena, za ktorým nasleduje príslušné SID účtu.

Teraz, keď ste si istí, že konkrétne meno používateľa zodpovedá konkrétnemu SID, môžete vykonať akékoľvek potrebné zmeny v registri alebo urobiť čokoľvek iné, na čo ste tieto informácie potrebovali.

Image
Image

Vyhľadanie používateľského mena pomocou SID

Ak sa vám stane, že potrebujete nájsť používateľské meno, ale jediné, čo máte, je bezpečnostný identifikátor, môžete príkaz „obrátiť“takto (stačí nahradiť toto SID príslušným):


wmic useraccount where sid="S-1-5-21-992878714-4041223874-2616370337-1001" get name

…na dosiahnutie takéhoto výsledku:


Name

jonfi

Image
Image

Ako nájsť SID používateľa v registri

SID používateľa môžete určiť aj tak, že si prezriete hodnoty ProfileImagePath v každom S-1-5-21 s predponou SID uvedenom pod týmto kľúčom:


HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList

Image
Image

Hodnota ProfileImagePath v každom kľúči registra s názvom SID uvádza adresár profilu, ktorý obsahuje meno používateľa.

Napríklad hodnota pod tlačidlom S-1-5-21-992878714-4041223874-2616370337-1001 na počítači, ktorý vidíte vyššie, je C:\Users\jonfi, takže vieme, že ide o SID tohto používateľa.

Tento spôsob priraďovania používateľov k identifikátorom SID zobrazí iba tých používateľov, ktorí sú prihlásení alebo sa prihlásili a zmenili používateľov. Ak chcete naďalej používať metódu registra na určovanie SID iných používateľov, musíte sa prihlásiť ako každý používateľ v systéme a zopakovať tieto kroky. To je veľká nevýhoda; za predpokladu, že to dokážete, je pre vás oveľa lepšie použiť metódu príkazu wmic vyššie.

FAQ

    Ako rýchlo nájdem svoje vlastné SID?

    Otvorte príkazový riadok stlačením kláves Windows+R. Potom zadajte nasledujúci príkaz a stlačte Enter: whoami /user.

    Ako pridám používateľa do svojho počítača?

    Ak chcete vytvoriť nový používateľský účet v systéme Windows, prejdite na Štart > Nastavenia > Účty> Rodina a ďalší používatelia Pod Ostatní používatelia > Pridať ďalšieho používateľa, vyberte Pridať účetZadajte informácie o používateľovi a postupujte podľa pokynov.

Odporúča: