Live 11.1 teraz využíva počítače Mac M1 naplno

Obsah:

Live 11.1 teraz využíva počítače Mac M1 naplno
Live 11.1 teraz využíva počítače Mac M1 naplno
Anonim

Kľúčové poznatky

  • Ableton Live teraz funguje ako univerzálna aplikácia na počítačoch Apple Silicon Mac.
  • Live 11.1 tiež prináša nové aktualizácie svojich vstavaných funkcií.
  • Staršie doplnky sa na počítačoch Mac M1 nenačítajú, ale existuje riešenie.
Image
Image

Ableton Live 11.1 je obrovská ponuka pre každého hudobníka, ktorý si za posledný rok kúpil Mac – teraz je optimalizovaný pre čipy Apple M1.

Hudobníci môžu byť samí kožené bundy, Jack Daniel's a spiace okolo poludnia, ale pokiaľ ide o výstroj, najmä softvér, ide o konzervatívnu skupinu. Zlatým pravidlom je nikdy neaktualizovať fungujúce nastavenie, pokiaľ nemusíte. Ak však používate Ableton Live na akomkoľvek nedávnom počítači Mac, mali by ste prejsť na stránku aktualizácie, nie prejsť. Teraz, keď podporuje Apple Silicon, Live je rýchlejší a využíva oveľa menej CPU. Nie sú to však dobré správy – ak sa pri svojej hudbe spoliehate na staré doplnky, môžete byť sklamaní.

"Zatiaľ je to bezchybné. Merač CPU sa zdá byť oveľa stabilnejší a v hektickejších častiach veľkých projektov je o dobrých 20-30% nižší," povedal hudobník a používateľ Ableton Evpat pre Lifewire v príspevku na fóre. „Tiež pociťujem menej výpadkov/výpadkov pri súčasnom používaní iných programov. Rád počúvam svoje skladby pri vykonávaní iných úloh a výpadky zvuku bývali časté, keď som mal otvorených niekoľko kariet prehliadača Chrome a posúval sa atď., ale už nie."

Žite rýchlo

Ableton Live je jedna z najkreatívnejších digitálnych audio pracovných staníc (DAW) na svete. Umožňuje vám kopať a upravovať všetko, rovnako ako Pro Tools a Logic Pro, ale je tiež výrazne zameraný na živé vystúpenie, odtiaľ pochádza jeho názov. Schopnosť spustiť komplexný projekt na ľahkom notebooku je nevyhnutná.

„Zlepšenie výkonu je veľmi viditeľné.“

Live 11.1 je teraz možné spustiť priamo na počítačoch Apple Silicon Mac bez použitia prekladovej vrstvy Rosetta 2, ktorá umožňuje počítačom M1 spúšťať staršie aplikácie kompilované pre čipy Intel. Výsledkom je masívne zvýšenie výkonu. Naživo bolo už na nových počítačoch Mac celkom svižné, pretože samy sú také svižné. Na hudobných fórach sa však hovorí, že aplikácia nielenže beží hladšie, ale využíva aj oveľa menej zdrojov.

To znamená, že služba Live now beží procesor počítača tam, kde predtým otáčala motor, aj keď nič nerobí. „Základné využitie procesora v predchádzajúcich verziách Live bolo okolo 27 %. Teraz je to 5 %, “hovorí používateľ Ableton a hudobník Badbass na fóre Elektronauts.

Z abstraktného hľadiska je to dobré, ale Live má tendenciu podporovať používanie množstva živých efektov a spracovania na vytvorenie divokej hudby. Zníženie CPU, o ktorom sme hlásené, je pre mnohých ľudí lepšie ako nákup úplne nového počítača. A na počítačoch Mac M1 sa to v kombinácii s už tak pôsobivým výkonom a dlhou výdržou batérie vytvára snáď to najlepšie prenosné hudobné štúdio.

Plugin Perils

Nie sú to však všetky skvelé správy. Ableton, rovnako ako všetky DAW, vám umožňuje používať doplnky, čo sú hudobné aplikácie tretích strán, ktoré bežia v hlavnej aplikácii. Mnohé boli aktualizované tak, aby fungovali na Apple Silicon, ale mnohé nie. A tie sa v Ableton Live 11.1 nenačítajú. Ak máte projekt, ktorý včera bežal dobre, a aktualizujete ho, váš projekt bude nefunkčný. To je presne dôvod, prečo hudobníci radi odkladajú aktualizácie tak dlho, ako je to možné.

Existuje však riešenie. Môžete spustiť Live in Rosetta 2, prekladovú vrstvu Apple uvedenú vyššie. Problém je v tom, že doplnky Intel nemôžu bežať vo vnútri hostiteľa M1. Takže ak znova spustíte Live pomocou jeho verzie kompatibilnej s Intel, tieto doplnky sa znova spustia.

Image
Image

Je to dobré riešenie, kým nebudú aktualizované vaše obľúbené doplnky. Stratíte časť zvýšenia výkonu, ale nie všetko. Hudobník a člen fóra Elektronauts v00d00ppl používa starší Intel Mac a stále dosahuje pôsobivý skok.

„Zlepšenie výkonu je veľmi viditeľné. Na mojom iMacu Pro z roku 2017 som niekedy dostával 27-30% CPU na jednotlivých stopách. Teraz bežím na 3 – 5 % v závislosti od toho, čo sa deje,“hovorí v00d00ppl na fóre Elektronauts.

A Live stále nepodporuje doplnky AUv3, ktoré sú najnovšou verziou doplnkov Audio Unit, ktoré sú obľúbené na platformách Apple. To zvyčajne nie je veľký problém, pretože vývojári doplnkov zvyčajne vydávajú svoj softvér v alternatívnych formátoch, ako je VST, ktoré sú kompatibilné s akýmkoľvek hostiteľom. AUv3 je však aj formát doplnku používaný v systéme iOS.

Na iPade sú stovky, možno tisíce skvelých aplikácií AUv3 a mnohé z týchto aplikácií je teraz možné spustiť na počítačoch Mac M1. Ak používate logiku Apple, môžete tieto doplnky načítať, čo je dosť divoké. V Abletone nemôžete.

Toto je však stále míľnikové vydanie pre Live. Hudobníci, ktorí vlastnia M1 Mac, budú veľmi šťastní.

Odporúča: