Všetko, čo je potrebné vedieť o LED TV Edge-Lit

Obsah:

Všetko, čo je potrebné vedieť o LED TV Edge-Lit
Všetko, čo je potrebné vedieť o LED TV Edge-Lit
Anonim

Pri porovnávaní rôznych modelov televízorov sa môže stretnúť s výrazom „LED s osvetlením na okraji“. Všetky LED TV sú typom LCD TV; „LED“sa vzťahuje len na druh svetelného zdroja používaného na osvetlenie LCD pixelov v televízore. Existuje viac spôsobov, ako rozsvietiť pixely. Dve primárne technológie sú okrajovo osvetlené a plné pole.

Tieto informácie sa vzťahujú na televízory od rôznych výrobcov vrátane, ale nie výlučne, od spoločností LG, Samsung, Panasonic, Sony a Vizio.

Image
Image

Ledge-Lit LED

V televízore s okrajovým osvetlením sú diódy LED, ktoré osvetľujú pixely LCD, umiestnené iba pozdĺž okrajov televízora. Tieto LED diódy smerujú dovnútra k obrazovke, aby ju osvetlili.

Tieto modely sú tenké a ľahké na úkor určitej kvality obrazu – konkrétne v oblasti úrovní čiernej. Čierne oblasti obrazu, ako napríklad tmavá nočná scéna, nie sú skutočne čierne, ale skôr ako veľmi tmavosivé, pretože osvetlenie prichádza z okraja a osvetľuje tmavé oblasti o niečo viac.

V niektorých menej kvalitných LED diódach s okrajovým osvetlením môže byť problémom jednotná kvalita obrazu. Pretože LED diódy sú pozdĺž okrajov panela, kvalita klesá, keď sa blížite k stredu obrazovky, pretože rovnomerné množstvo osvetlenia nedosahuje pixely ďalej od okrajov. Opäť je to zreteľnejšie počas scén tmy; čierna po stranách obrazovky je viac sivá ako čierna (a rohy sa môžu zdať, že majú kvalitu osvetlenia podobnú baterke, ktorá vychádza z okrajov).

Full-Array LED

Televízory LED s úplným poľom využívajú na osvetlenie pixelov celý panel diód LED. Väčšina týchto súprav má tiež lokálne stmievanie, čo znamená, že LED diódy možno stmievať v rôznych oblastiach panelu, zatiaľ čo ostatné oblasti nie. Pomáha zlepšovať úrovne čiernej, ktorá sa javí bližšie k čiernej než tmavošedej.

Televízory s úplným poľom sú vo všeobecnosti hrubšie a ťažšie ako modely s okrajovým osvetlením.

Okrajovo podsvietená verzus Full-Array LED

Vo všeobecnosti je full-array LED špičková technológia, pokiaľ ide o kvalitu obrazu, ale sady s okrajovým osvetlením majú jednu významnú výhodu: hĺbku. LED televízory s okrajovým osvetlením môžu byť oveľa tenšie ako tie, ktoré svietia buď s plným LED panelom, alebo s tradičným fluorescenčným (bez LED) podsvietením. Z tohto dôvodu bude väčšina supertenkých súprav, ktoré vidíte v obchodoch, osvetlená okrajom.

Ktorá technológia je pre vás tá pravá, závisí od toho, čo chcete.

Ak hľadáte najlepšiu možnú kvalitu obrazu, s najväčšou pravdepodobnosťou ju nájdete na LED displeji s plným poľom s lokálnym stmievaním. Ak vám záleží predovšetkým na vzhľade televízora a chcete extrémne tenkú obrazovku, štýl s okrajovým osvetlením bude vyhovovať vašim potrebám.

Odporúča: