Porozumenie rozlíšeniu tlačiarne vo vzťahu ku kvalite a detailom tlače

Obsah:

Porozumenie rozlíšeniu tlačiarne vo vzťahu ku kvalite a detailom tlače
Porozumenie rozlíšeniu tlačiarne vo vzťahu ku kvalite a detailom tlače
Anonim

Ak používate tlačiareň na tlač e-mailov alebo príležitostných fotografií, DPI tlačiarne vás nezaujíma. Základné tlačiarne majú dostatočne vysoké rozlíšenie, aby väčšina dokumentov vyzerala profesionálne, zatiaľ čo fotografické tlačiarne poskytujú skvele vyzerajúce výtlačky. Ak je však pri vašej práci nevyhnutná kvalita tlače a živé detaily, o rozlíšení tlačiarne je potrebné vedieť veľa.

DPI tlačiarne je počet bodov na palec

Tlačiarne tlačia nanášaním atramentu alebo tonera na papier. Atramentové tlačiarne používajú dýzy, ktoré rozprašujú drobné kvapky atramentu, zatiaľ čo laserové tlačiarne roztavia bodky tonera na papier. Keď sa do štvorcového palca stlačí viac bodov, výsledný obrázok je ostrejší. Tlačiareň s rozlíšením 600 dpi vytlačí 600 bodov horizontálne a 600 bodov vertikálne na každý štvorcový palec listu. Niektoré atramentové tlačiarne majú vyššie rozlíšenie v jednom smere, takže môžete vidieť aj rozlíšenie ako 600 x 1200 dpi. Do určitej miery platí, že čím vyššie rozlíšenie, tým ostrejší obraz na hárku.

Image
Image

Optimalizované DPI

Tlačiarne môžu na stránku umiestňovať body rôznych veľkostí, intenzít a tvarov, čím menia vzhľad hotového produktu. Niektoré tlačiarne sú schopné optimalizovaného procesu tlače s rozlíšením DPI, čo znamená, že ich tlačové hlavy optimalizujú umiestnenie kvapiek atramentu na zlepšenie kvality tlače.

Optimalizované DPI nastane, keď sa papier pohybuje tlačiarňou v jednom smere pomalšie ako zvyčajne. V dôsledku toho sa bodky trochu prekrývajú. Konečný výsledok je bohatý. Táto optimalizovaná technika však spotrebuje viac atramentu a času ako štandardné nastavenia tlačiarne.

Viac nemusí byť nevyhnutne lepšie. Pre väčšinu každodenného použitia je tlač v najvyššom rozlíšení plytvaním atramentom. Mnoho tlačiarní ponúka nastavenie kvality konceptu. Dokument sa vytlačí rýchlo a spotrebuje málo atramentu. Nevyzerá to perfektne, ale je to jasné a dostatočne dobré na to, aby vyhovovalo mnohým každodenným potrebám.

Čo je dosť dobré?

V prípade listu alebo obchodného dokumentu s grafikou bude rozlíšenie 300 dpi vyzerať dobre. Ak je to podklad pre predstavenstvo, 600 dpi robí trik. Pre bežného fotografa je 1200 dpi výborných. Tieto špecifikácie sú dostupné pre väčšinu tlačiarní na trhu. Keď tlačiareň tlačí nad 1200 dpi, je takmer nemožné vidieť na výtlačkoch akýkoľvek rozdiel.

Existujú výnimky. Profesionálni fotografi, ktorí chcú vyššie rozlíšenie, by sa mali pozerať na 2880 x 1440 dpi alebo vyššie.

Atrament robí rozdiel

Rozlíšenie je však vyššie ako DPI. Druh použitého atramentu môže prepísať čísla DPI. Vďaka laserovým tlačiarňam bude text vyzerať ostrý pomocou tonera, ktorý nepresakuje do papiera ako atrament.

Ak je vaším hlavným účelom pri kúpe tlačiarne tlačiť čiernobiele dokumenty, čiernobiela laserová tlačiareň vytvára text, ktorý vyzerá ostrejšie než ten z atramentovej tlačiarne s vysokým rozlíšením.

Použite správny papier

Papiere optimalizujú rozdiely medzi tlačiarňami a vytvárajú vynikajúce obrázky bez ohľadu na to, aké DPI dokáže vaša tlačiareň vyprodukovať. Obyčajný kopírovací papier funguje dobre pre laserové tlačiarne, pretože nič neabsorbuje. Atramenty pre atramentové tlačiarne sú však na vodnej báze a papierové vlákno absorbuje atrament. To je dôvod, prečo existujú špeciálne papiere pre atramentové tlačiarne a prečo tlač fotografie na obyčajný papier vytvára bledý, mokrý obrázok. Ak tlačíte e-mail, použite lacný kopírovací papier. Ak pripravujete brožúru alebo leták, oplatí sa investovať do správneho papiera.

Odporúča: