Disk Utility môže vytvoriť JBOD RAID Set pre váš Mac

Obsah:

Disk Utility môže vytvoriť JBOD RAID Set pre váš Mac
Disk Utility môže vytvoriť JBOD RAID Set pre váš Mac
Anonim

Tento článok popisuje, ako použiť diskovú pomôcku na vytvorenie poľa JBOD RAID na Macu s macOS Yosemite alebo starším. El Capitan a novšie verzie macOS odstránili možnosť RAID z Disk Utility. Namiesto toho použite terminál alebo aplikáciu, ako je SoftRAID Lite.

Zrátané podčiarknutie

Pevné disky, ktoré používate v súprave JBOD, môžu byť rôznych veľkostí a od rôznych výrobcov. Ak pracujete na Macu Pro, môžete použiť akékoľvek dostupné interné pozície pre jednotky. V opačnom prípade budete potrebovať jeden alebo viac krytov pre externé disky.

Vymažte disky pomocou možnosti Zero Out Data

Najprv vymažete pevné disky v súprave JBOD RAID. Ak chcete znížiť riziko zlyhania disku v poli JBOD, použite jednu z možností zabezpečenia Disk Utility, Zero Out Data, keď sa každý disk vymaže.

Keď vynulujete údaje, prinútite pevný disk, aby počas procesu vymazávania skontroloval chybné bloky údajov, a všetky chybné bloky označíte ako nepoužité. Tento krok znižuje pravdepodobnosť straty údajov v dôsledku zlyhania bloku na pevnom disku. Tiež zvyšuje čas potrebný na vymazanie diskov z niekoľkých minút na hodinu alebo viac na jazdu.

  1. Spustite Disk Utility a zo zoznamu na bočnom paneli vyberte jeden z pevných diskov pre sadu JBOD RAID. Vyberte jednotku, nie názov zväzku, ktorý je odsadený pod názvom jednotky. Potom kliknite na kartu Erase.

    Image
    Image
  2. V rozbaľovacej ponuke Volume Format vyberte ako formát Mac OS X Extended (žurnálované).

    Image
    Image
  3. Do poľa Name zadajte názov zväzku.

    Image
    Image
  4. Vyberte Možnosti zabezpečenia > Vynulujte údaje a kliknite na OK.

    Image
    Image
  5. Kliknite na Vymazať.

    Image
    Image
  6. Tento proces zopakujte pre každý ďalší pevný disk, ktorý bude súčasťou sady JBOD RAID. Dajte každému pevnému disku jedinečný názov.

Vytvorte súpravu JBOD RAID

Po vymazaní jednotiek vytvorte zreťazenú súpravu.

  1. V Disk Utility vyberte jeden z pevných diskov zo zoznamu jednotiek/zväzkov na ľavom bočnom paneli. Kliknite na kartu RAID.

    Image
    Image
  2. Do poľa vedľa položky Názov sady RAID zadajte názov sady JBOD RAID, ktorá sa zobrazí.

    Image
    Image
  3. Z rozbaľovacej ponuky Format vyberte Mac OS Extended (žurnálované).

    Image
    Image
  4. Vyberte Súprava zreťazených diskov v poli RAID Type.

    Image
    Image

Pridajte segmenty (pevné disky) do svojej sady JBOD RAID

Je čas pridať členov alebo segmenty do sady a vytvoriť hotový zväzok RAID.

  1. Presuňte jeden z pevných diskov poľa z ľavého bočného panela Disk Utility na názov poľa RAID, ktorý ste vytvorili v predchádzajúcom kroku.

    Image
    Image
  2. Presuňte zostávajúce pevné disky určené pre súpravu JBOD RAID do názvu poľa RAID. Pre JBOD RAID sú potrebné minimálne dva plátky alebo pevné disky. Pridaním viac ako dvoch ďalej zväčšíte veľkosť výsledného JBOD RAID.
  3. Kliknite na Vytvoriť. Zobrazí sa hárok s upozornením Vytváranie RAID, ktorý vám pripomína, že všetky údaje na jednotkách, ktoré tvoria pole RAID, budú vymazané.

    Image
    Image
  4. Pokračujte kliknutím na Vytvoriť.

Počas vytvárania sady JBOD RAID Disková utilita premenuje jednotlivé zväzky, ktoré tvoria sadu RAID, na „RAID Slice“. Potom vytvorí skutočnú súpravu JBOD RAID a pripojí ju ako bežný pevný disk na plochu vášho Macu.

Celková kapacita sady JBOD RAID, ktorú vytvoríte, sa rovná kombinovanému celkovému priestoru všetkých členov sady, mínus určitá réžia pre zavádzacie súbory RAID a dátovú štruktúru.

Teraz môžete zavrieť Disk Utility a používať svoju súpravu JBOD RAID, ako keby to bol akýkoľvek iný diskový zväzok na vašom Macu.

Extra: Tipy na používanie vašej novej súpravy JBOD RAID

Ako súprava zreťazených diskov vaše pole RAID JBOD nie je také náchylné na problémy so zlyhaním jednotky ako pole RAID 0. Napriek tomu by ste mali mať aktívny plán zálohovania, ak potrebujete prestavať svoju súpravu JBOD RAID. Zvážte použitie zálohovacieho softvéru, ktorý beží podľa vopred určeného plánu.

Je možné stratiť jeden alebo viac diskov v JBOD RAID kvôli zlyhaniu pevného disku a stále mať prístup k zvyšným údajom. Je to preto, že údaje uložené v súprave JBOD RAID zostávajú fyzicky na jednotlivých diskoch. Súbory nezahŕňajú zväzky, takže údaje na všetkých zostávajúcich jednotkách by sa mali dať obnoviť.

To neznamená, že obnova dát je taká jednoduchá ako pripojenie člena sady JBOD RAID a prístup k nej pomocou aplikácie Mac's Finder. Možno budete musieť opraviť disk a použiť aplikáciu na obnovenie disku.

O súpravách JBOD RAID

Bez ohľadu na to, ako to nazývate – JBOD, zreťazené alebo preklenutie – tento typ RAID je o vytváraní väčších virtuálnych diskov. JBOD – skratka pre Just a Bunch Of Disks – nie je uznávanou úrovňou RAID, ale Apple a väčšina ostatných predajcov, ktorí vytvorili produkty súvisiace s RAID, zahŕňali podporu JBOD so svojimi nástrojmi RAID.

Medzi mnohé spôsoby využitia JBOD RAID patrí rozšírenie efektívnej veľkosti pevného disku – práve to, ak máte súbor alebo priečinok, ktorý je pre aktuálny disk príliš veľký. Môžete tiež použiť JBOD na skombinovanie menších diskov, ktoré budú slúžiť ako segment pre sadu RAID 1 (Mirror).

Odporúča: