Ako aktualizovať BIOS

Obsah:

Ako aktualizovať BIOS
Ako aktualizovať BIOS
Anonim

Čo by ste mali vedieť

  • Pred aktualizáciou systému BIOS skontrolujte, či je k dispozícii novšia verzia, a zálohujte si údaje. Ak používate prenosný počítač, pripojte ho.
  • Prejdite na stránku Drivers & Downloads spoločnosti Dell. Vyberte Detect PC. V rozbaľovacej ponuke Category vyberte BIOS. Vyberte Stiahnuť.
  • V systéme Windows vyberte Update. Keď sa zobrazí správa „Aktualizácia bola úspešná“, výberom možnosti Áno reštartujte počítač.

Tento článok vysvetľuje, ako aktualizovať systém BIOS v počítači. Konkrétne pokyny sú pre počítač Dell. Všeobecné pokyny sú poskytnuté pre iných výrobcov.

Pred aktualizáciou systému BIOS

Aktualizácie systému BIOS sa líšia od aktualizácií, ktoré môžete vykonať v softvérovom programe alebo operačnom systéme. Často sa aplikujú inak. Väčšina ľudí sa nikdy nemusí obávať aktualizácie systému BIOS, pokiaľ si to výslovne nevyžaduje príručka na riešenie problémov.

Ak však inštalujete nový hardvér, ktorý váš počítač nerozpozná, alebo ak riešite iný problém súvisiaci s hardvérom, aktualizácia systému BIOS môže poskytnúť potrebné zlepšenie kompatibility alebo stability. Aktualizácia môže tiež pridať funkcie na základnú dosku, opraviť chyby a vyriešiť problémy so zabezpečením.

Bez ohľadu na výrobcu systému BIOS je potrebné urobiť niekoľko vecí, kým sa pustíte do samotnej aktualizácie:

  1. Potvrďte, že je skutočne potrebná aktualizácia systému BIOS. Môže vám byť povedané, aby ste si nainštalovali novú verziu systému BIOS ako všeobecný krok na riešenie problémov, ale to sú len všeobecné pokyny, ktoré nie vždy platia pre každú situáciu. Ak aktualizácia nie je k dispozícii, vykonanie krokov nižšie nepomôže.

    Ak to chcete urobiť, skontrolujte aktuálnu verziu systému BIOS a porovnajte ju s číslom verzie uvedeným na webovej stránke výrobcu. Ak si nie ste istí výrobcom, použite pokyny k systémovým informáciám spoločnosti Microsoft v tomto odkaze alebo použite inú metódu v tomto článku, ak nemôžete spustiť počítač.

  2. Urobte všetky potrebné opatrenia, aby ste sa uistili, že sa váš počítač počas aktualizácie systému BIOS nevypne! Aktualizácia, ktorá sa náhle preruší, by mohla poškodiť systém BIOS a spôsobiť ešte viac problémov.

    Ak aktualizujete BIOS na pracovnej ploche, nemusíte robiť nič iné, iba dúfať, že napájanie zostane zapnuté (alebo použite záložnú batériu). Ak používate laptop, zapojte ho do zásuvky a nechajte ho tak, kým nedokončíte všetky potrebné kroky.

  3. Zálohujte si dáta. Aktualizácia systému BIOS by vám nemala zablokovať prístup k súborom ani nič vymazať, ale vždy je dobré zálohovať si pred prácou s počítačom na tejto úrovni.

Ako aktualizovať BIOS Dell

Tieto kroky sú špecifické pre aktualizáciu systému BIOS na počítači Dell. Aj keď je proces vo všeobecnosti rovnaký, každý výrobca systému BIOS má svoj vlastný proces. Prečítajte si nasledujúcu časť na adrese, ak nepoužívate Dell.

Vzhľadom na dôležité nevyhnutné predpoklady je čas skutočne flashovať BIOS:

Aktualizácie systému BIOS sú špecifické pre každý model základnej dosky. Nepreberajte aktualizáciu systému BIOS spoločnosti Dell, pokiaľ nie je výrobcom vašej základnej dosky spoločnosť Dell a vždy používajte súbor aktualizácie systému BIOS, ktorý je špecifický pre váš počítač alebo model základnej dosky.

  1. Navštívte stránku Dell Drivers & Downloads.
  2. Vyberte Rozpoznať PC na automatickú identifikáciu vášho počítača. Ak to nefunguje alebo ak práve nepoužívate počítač, ktorý chcete aktualizovať, vyhľadajte svoj model alebo servisný štítok a vyberte svoj počítač zo zoznamu.
  3. Z rozbaľovacej ponuky Category vyberte BIOS.

    Image
    Image
  4. Výberom Stiahnuť uložíte aktualizáciu systému BIOS do svojho počítača.

    Ak sťahujete tento súbor do iného počítača, ako je ten, ktorý potrebuje aktualizáciu systému BIOS, uložte ho do koreňového adresára flash disku (budete musieť naformátovať disk na súborový systém FAT32).

  5. Ak používate ten istý počítač, pre ktorý je aktualizácia systému BIOS určená, otvorte súbor a znova potvrďte, že aktuálna verzia systému BIOS je staršia ako nová verzia.

    Image
    Image

    Ak je súbor na jednotke flash, zapojte ho do počítača, ktorý potrebuje aktualizáciu systému BIOS, a potom počítač zapnite alebo ho reštartujte, ak už je zapnutý.

  6. Ak aktualizáciu spúšťate v systéme Windows, vyberte Update, počkajte na dokončenie všetkých rôznych procesov aktualizácie a potom stlačte Yes, keď sa zobrazí správa Aktualizácia bola úspešná! na reštartovanie počítača. To je ono!

    Ak aktualizujete BIOS zo súboru na flash disku, stlačte počas reštartovania kláves F12. Keď uvidíte čiernu obrazovku s možnosťami textu, stlačením klávesu so šípkou nadol zvýraznite Aktualizácia BIOS Flash a potom stlačte Enter. Pokračujte krokom 7.

  7. Pomocou tlačidla Prehľadávať nájdite súbor EXE, ktorý ste si predtým stiahli na flash disk.

    Vyberte ho a potom stlačte OK.

  8. Vyberte Začať aktualizáciu Flash a potom potvrďte pomocou Áno, čím spustíte aktualizáciu systému BIOS. Váš počítač sa reštartuje, aby sa dokončila aktualizácia.

Aktualizácia systému BIOS na iných systémoch

Pokyny špecifické pre spoločnosť Dell vyššie sú podobné ako pri aktualizácii systému BIOS na inom počítači. Tu sú všeobecné kroky, ako to urobiť na iných počítačových systémoch ako Dell:

  1. Navštívte webovú stránku výrobcu a vyhľadajte a stiahnite si pomôcku na aktualizáciu systému BIOS. Ak sa výrobca systému BIOS zhoduje s niektorou z týchto spoločností, postupujte podľa jedného z týchto odkazov:

    • ASUS
    • HP
    • Lenovo

    V závislosti od výrobcu možno budete môcť použiť automatickejší spôsob aktualizácie systému BIOS, napríklad pomocou asistenta podpory HP.

  2. Otvorte súbor, odkiaľ ste ho stiahli.

    Ak je táto aktualizácia systému BIOS pre iný počítač, súbor aj tak spustite a vyhľadajte možnosť vytvorenia obnovovacej jednotky flash, z ktorej môžete zaviesť systém na nefunkčnom počítači. Alebo skopírujte súbor na flash disk, vložte ho do počítača, ktorý potrebuje aktualizáciu systému BIOS, a potom tento počítač reštartujte.

  3. Pri aktualizácii systému BIOS postupujte podľa pokynov na obrazovke. Možno budete musieť stlačiť tlačidlo Install, Setup alebo Flash BIOS. Môže sa nachádzať na úvodnej obrazovke nástroja alebo v ponuke Advanced.
  4. Reštartujte, keď budete vyzvaní, aby sa dokončila aktualizácia systému BIOS. Ak je potrebné vykonať ďalšie kroky, dokončite aktualizáciu stlačením ľubovoľného tlačidla Aktualizovať alebo Pokračovať.

Ak potrebujete konkrétnu pomoc s aktualizáciou systému BIOS, navštívte dokumenty pomocníka výrobcu. Tieto stránky podpory ASUS, HP a Lenovo obsahujú všetky podrobnosti, ktoré na to potrebujete v ich systémoch.

Odporúča: